Börja i CSA? – Frågor och svar

Om du som aktiv eller Coach är nyfiken på CSA och överväger att anmäla ditt intresse till oss så kan du hitta mängder med bra information på hemsidan, samt att du kan hitta de vanligaste frågorna och aktuella svar nedan. Du kan även maila till anmalan@cheersupreme.se om du har ytterligare frågor.

Coaches

Hur anmäler jag mitt intresse för att coacha i CSA?
– Du kontaktar oss via mail på anmalan@cheersupreme.se. Du får oftast svar inom några få dagar. Har du inte hört något efter 14 dagar bör du kontakta oss igen.

Jag vill börja coacha i CSA, men ni har inget lag på den nivån jag är intresserad av att coacha.
– CSA planerar alltid säsongerna utefter de förutsättningar som finns inför nästkommande säsong. Om CSA har underlag för att starta en ny level bland de aktiva, och du som tränare anmäler ditt intresse för att coacha samma nivå, då har vi utmärkta förutsättningar för att starta just ett sådant lag. Sådana satsningar sker alltid i dialog med tränarna, så är du intresserad så tveka inte på att höra av dig, så tittar vi på möjligheterna tillsammans. Du kan kontakta oss via anmalan@cheersupreme.se. Eftersom det är en stund kvar till den nya säsongen så finns det även möjlighet att ordna så att du får närvara på träningar redan nu och se hur vi arbetar. Notera att det behöver en viss planering för att vi ska kunna följa aktuella Covid 19-restriktioner.

Hur gammal måste man vara för att coacha i CSA?
– Vi ser helst att man är 15 år eller äldre, men vi tittar främst på personlig lämplighet, kunskap och erfarenhet samt vilka tränare vi har totalt. I dagsläget har vi även tränare som är yngre än 15 där man exempelvis får vara med som lärling, eller ingår i ett team där övriga är äldre. Att man är yngre betyder inte att man är sämre tränare på något sätt, men man har kanske mindre erfarenhet och man kan hamna i situationer där det är svårt att veta vad man ska göra, samt att man kan få mer ansvar än vad man kan hantera vid den åldern. Så CSA tittar på varje tränares styrkor och svagheter och försöker skapa tränarteam som fungerar både inom föreningen, gentemot de aktiva, samt för tränarna själva. Är du intresserad så kan du alltid höra av dig till anmalan@cheersupreme.se, så kan vi prata vidare om vilka möjligheter som finns i dagsläget.

Jag har varit tränare i flera år, men aldrig hållit på med cheer. Kan jag coacha i CSA ändå?
– Absolut! Den erfarenheten man har i form av t.ex. ledarskap, träningsplanering, konditionsträning osv – det är kunskaper man lika gärna kan använda inom cheer. Att man kommer från en annan idrott eller liknande kan ge föreningen mer kunskap och variation, vilket gynnar oss enormt. Utbildningar m.m. ordnar föreningen så fort som möjligt, och du kommer alltid att ingå i ett team med andra tränare, så det du saknar i cheer kommer andra tränare att hantera.

Aktiva

Hur anmäler jag mig till ett lag?
– Du anmäler ditt intresse till tränings- eller tävlingslag via ett formulär. Du hittar det på hemsidan samt via länkarna nedan. Vi kontaktar dig sedan med mer information. Det går även bra att höra av sig till anmalan@cheersupreme.se vid frågor eller funderingar.

Jag funderar på att byta till CSA men jag vet inte om det passar mig.
– Man kan göra en intresseanmälan till våra tävlings- eller träningslag ändå. De anmälningarna är inte bindande, men det gör oss uppmärksamma på att du är intresserad och vi kontaktar dig då för att berätta mer. Du kan även hitta mycket information om föreningen samt lagen på hemsidan. Vill man börja i ett träningslag får man alltid provträna två gånger innan man måste bestämma sig. Vill man börja i ett tävlingslag krävs det oftast en provträning, att man har rätt ålder, nivå etc för det/de lag man söker, och att man byter inom rätt period. Mer information hittar du via länkarna nedan. En fördel med årets säsong (20/21) är att man kan byta bland föreningarna redan nu, och sätta lagen för säsong 21/22 redan nu, eftersom det inte finns några tävlingar innan övergångsperioden öppnar. Det innebär att man exempelvis kan bli inbjuden till provträningar redan nu om det finns önskemål från både din och tränarnas sida.

Jag vill provträna för ett lag, men kan man göra det nu och är det tryggt?
– Ja, man kan provträna redan nu. Men det finns ett antal restriktioner att ta hänsyn till på grund av Covid 19. Vi kan exempelvis i dagsläget inte tillåta provtränande medlemmar att ha närkontakt med varandra eller befintliga medlemmar förrän de har tränat tillsammans i minst två veckor. Beroende på hur restriktionerna ser ut just när du söker till oss så kommer du att få ett anpassat erbjudande om hur vi ska genomföra provträningen. Kanske får du provträna samtidigt som andra nya medlemmar. Kanske får du provträna i mer än två veckor så att vi får testa dina kunskaper i exempelvis stunt också. Kanske kommer du få använda munskydd eller ingå i en speciell provträningsgrupp. Det är ingen som vet hur det kan se ut när just du ansöker, men så länge vi får ta in nya medlemmar så kommer vi göra detta på ett tryggt och säkert sätt, både för dig och våra befintliga medlemmar.

Kan jag ansöka till ett tävlingslag utan att komma på provträning?
– Oftast kan man det, ja. Föreningen uppskattar om vi kan ta emot nya medlemmar och samtidigt minska riskerna genom att exempelvis undvika vanlig provträning. Inför förra säsongen tog vi exempelvis in ett flertal ansökningar via videoinspelningar, skrivna ansökningar m.m. Men ibland kan det vara svårt att se tillräckligt via en video, och därför kan tränarna höra av sig och exempelvis önska ytterligare videos eller fråga om du kan tänka dig att komma på en anpassad provträning ändå. Digitala ansökningar är en utmaning både för tränarna och de som söker, men föreningen tog redan förra säsongen in personer som aldrig närvarade på en provträning, så det går absolut. Känner vi att vi saknar tillräcklig information för att ta ett bra beslut så kommer vi självklart att kontakta dig och be om mer innan vi tar ett beslut.

Vilka lag har ni?
– Man kan titta på föreningens befintliga lag via länken nedan. Men vi anpassar alltid våra lag inför varje säsong beroende på vilka som börjar, slutar, samt vilka tränare och satsningar vi gör. Så du kan ansöka även till levels, lagformer eller åldersgrupper som vi inte har i dagsläget. Ser vi att det finns ett intresse utifrån, eller bland våra egna medlemmar, och vi har tränare till en sådan grupp, så startar vi helt enkelt ett nytt lag. Av samma anledning blir vissa lag inaktiva vissa säsonger. Vi skapar nya lag, samt aktiverar och inaktiverar gamla lag, utefter de förutsättningar som finns inför varje säsong. Så tveka inte på att höra av dig även om vi inte har det du är ute efter just nu.

Har ni bara lag för tjejer?
– Vi har inga renodlade lag för killar ännu, men det är något föreningen väldigt gärna vill satsa på. I dagsläget har vi en kille som tränar tillsammans med tjejerna, vilket är ganska vanligt inom cheerleading eftersom det är en tjejdominerad sport. Men föreningen tittar på hur man skulle kunna utveckla sektionen för killar, så är du som kille intresserad av att börja så tveka inte på att höra av dig. Precis som med levels och åldersgrupper så bestäms nästa säsongs lag utefter de aktiva och de tränare som visat intresse för föreningen den säsongen. Söker ett flertal killar sig till vår förening så kan vi absolut starta ett lag med antingen enbart killar eller där man blandar killar och tjejer.

Vilka krav har ni på de som söker?
– Till träningslagen finns det inga direkta krav. Där tittar vi mer på ålder och kunskapsnivå, samt att det finns plats i lagen, så att man hamnar i ett lag som passar en så bra som möjligt. Dock försöker vi att inte ta in barn under 7 år då vi inte har möjlighet att bedriva sådana grupper i dagsläget. Men ibland kan vi tillåta någon enstaka medlem under 7 år om vi bedömer att den aktiva kan hänga med i lagets aktiviteter ändå.
– Till tävlingslagen finns det olika krav på kunskap, ålder och erfarenhet. Då CSA inte har satt lagen för säsong 21/22 ännu så har vi heller inte gått ut med några krav ännu. Så fort det finns beslut kring ett eller flera lag så kommer de lagens krav att publiceras på hemsidan och i våra sociala medier. Vanligtvis finns det krav på ett års erfarenhet inom sporten samt framåt- och/eller bakåtmjukis på level 1, erfarenhet från level 1-stunt och flickis på level 2 och erfarenhet från level 2-stunt och salto på level 3. Men dessa krav kan justeras upp eller ner, det varierar hur hårt man håller på kraven, samt att flera krav kan läggas till. Det beror på hur tränarna tror att laget kommer att se ut, vilken nivå man har tänkt lägga sig på samt vilket underlag som finns (har tillräckligt många med rätt kunskap anmält intresse? Satsar man för högt/lågt? Vilka tävlingar ska vi tävla i och vad kräver de av oss? osv.)
Om du överväger att söka redan nu så gör det. Anmälan är inte bindande, men det ger CSA en idé om vilket intresse som finns, kanske kan man erbjudas en tidig provträning eller tidig säsongsstart på grund av läget med covid-19 osv. Ju tidigare vi får kontakt med dig, ju enklare är det för oss att ge dig information om och möjligheter inom föreningen.

När är provträningen för säsong 21/22?
– I år har vi inte satt ett datum för provträningen inför säsong 21/22 och kanske blir det heller ingen. Det beror på läget med covid-19 och restriktionerna kring våra träningar samt intag av nya medlemmar. Därför hanterar vi istället intresseanmälningar löpande. Kanske får man ansöka via video. Kanske får man provträna redan under denna säsongen, men under en längre period (t.ex. 3-4 veckor i rad). Kanske ber vi dig vänta och kontaktar dig senare. Kanske får man provträna en bit in på höstterminen. Det är jättesvårt att veta redan nu vilka möjligheter vi har att genomföra provträningar inför, under eller efter sommaren. Så vi kommer istället att titta på vilka som anmäler intresse och hur möjligheterna ser ut då, både inom föreningen och för de som söker.

Du gillar kanske också...