CSA’s ekonomi
Som medlem i CSA har du rätt att veta var pengarna tar vägen. Nedan kan du se hur CSA arbetar med föreningens ekonomi samt hur du som medlem får insyn i föreningens ekonomi.
Är du nyfiken på var pengarna tar vägen? Det finns flera sätt att ta reda på detta. Det enklaste är att närvara vid det årliga årsmötet under sommar/höst. Där går man igenom föregående säsong samt att det beslutas kring nästkommande säsongs budget. Där är alla med insyn i ekonomin närvarande och kan förklara och redovisa ekonomin. Även revisor närvarar med sin revisionsberättelse.
Är du inte medlem men planerar att bli det? Betala medlemsavgiften på 200:- så att den hinner behandlas innan mötet så får du rösträtt. I annat fall kan du ändå närvara och få insyn, men du saknar då rösträtt och kan inte komma med motioner till mötet.
Inbjudan till årsmötet kommuniceras oftast i våra olika kanaler. För att föreningen ska få bästa möjliga förutsättningar önskar vi gärna att man föranmäler sig. Det är dock inget krav.
Enligt aktuella stadgar måste årsmötet avklaras senast i september, och utannonsering sker i god tid.
Du kan även kontakta styrelsen för att få insyn i lagkassor, föreningsekonomi, bokföring m.m.
Föreningen följer bokföringslagen, skatteverkets och Riksidrottsförbundets riktlinjer.
Kontakta styrelsen på info.cheersupreme@gmail.com
Du kan även kontakta ordförande på ina.f.csa@gmail.com
Information om årsmötet kommer ut i god tid och dokumentationen som hanteras under mötet tillgängliggörs senast tre veckor innan årsmötet. Håll utsikt efter kallelsen på hemsidan, våra sociala medier och mailen under sommar/höst.
Cheer Supreme vill att medlemmarna ska ha råd att träna cheerleading. En sport som oftast är ganska kostsam. För att skapa förutsägbarhet har föreningen fasta avgifter, delbetalning och inga övriga kostnader för medlemmarna. Det innebär att våra terminsavgifter är något högre, men tittar man på den totala kostnaden för en termin är vi generellt billigare, i synnerhet på tävlingslag där det kan skilja flera tusen.
Föreningen tar inte någon dräkthyra, kräver inte våra medlemmar på avgifter för tävlingsanmälan, busshyra, hotell, lagaktiviteter osv.
Så hur kan det skilja sig så mycket?
Allt handlar om strategi och prioritering. Lagen arbetar in sina lagutgifter genom försäljningar och arbeten. Det innebär att föräldrar och vuxna medlemmar inte betalar extra för tävlingar, resor osv. Träningslagen har inte samma utgifter och omfattas därför inte av samma försäljningar. De kan även få tillskott i lagkassan från föreningen vid t.ex. nystartade lag, då det rör sig om små belopp som ska täcka t.ex. en mindre lagaktivitet.
Föreningen står för större lagutgifter, som tävlingsanmälan, tävlingsmusik m.m. samt för föreningsutgifter som hallhyra, dräktinköp, redskapsinköp och lagningar, tränarutbildningar och arvode, sjukvårdsmaterial, förrådshyra m.m.
För att finansiera föreningsutgifterna får föreningen in medlemsavgifter, bidrag från Riksidrottsförbundet (RF) och Borås stad, överskott från aktiviteter som anordnade tävlingar och camp, sökta stipendier m.m.
Cheer Supreme är även en ideell förening. Det innebär att vi inte är ett företag utan drivs helt av ideella krafter. Det är personer som brinner för sporten och som väljer att lägga sin fritid på Cheerleading, utan ersättning. CSA har ingen anställd person, vilket annars kan förekomma i föreningar. De enda som föreningen betalar något till är tränarna, som får ett mindre arvode för den tid de spenderat på träningarna.
Tränarna och styrelse försöker fokusera på framtidssäkra inköp för en hållbar ekonomi. CSA sparar in där det kan sparas in, lägger pengar där de ger mest värde för medlemmarna och tar inte in avgifter i onödan. Vill man ha insyn i sitt barns lagkassa eller föreningens ekonomiska prioriteringar så är man välkommen att kontakta styrelse eller delta i årsmötet.