Kläder och Accessoirer

Kläder och Accessoirer

När man tränar cheerleading är det viktigt att man har klädsel som tillåter vissa rörelser och som är trygga både för en själv och ens lagkamrater. Det ingår training-kit för samtliga lag, men delvis kan man inte beställa dessa innan man har måtten från medlemmarna, så man får dem inte vid säsongsstart. Och delvis är de inte kompletta. CSA har därför samlat information nedan som kan vara bra att känna till.

Överdel

När man tränar är det viktigt att överdelen inte sitter för löst eftersom man då kan fastna i varandra när man stuntar. Om man är en flyer eller får pass på gymnastik innebär det också att den eller de som ska passa eller fånga inte får tag i personen, vilket innebär en stor skadorisk. Det är också viktigt för tränaren att kunna se hur ens kroppshållning är i olika övningar för att kunna ge feedback och hjälpa den aktive att utvecklas. En tränare som passar en aktiv med en lös överdel, exempelvis i ett flertal flickisar, riskerar att snabbt veva in handen i tyget, fastna och få en bruten handled när den aktive fortsätter att rotera runt handen. Det är därför för allas säkerhet viktigt att ha åtsittande kläder. Man får även tänka på att det förekommer en hel del studsande övningar, man riskerar att kläderna dras med när man stuntar och man drar ut sin kropp till max i vissa övningar. Man bör därför även tänka på att ha tåliga överdelar som inte kan åka upp eller ner för mycket, eller som har för svaga band kring axlar eller på rygg.

Underdel

Precis som med överdelen så är det viktigt att underdelen inte sitter för löst, för din egen och andras säkerhet samt för rörlighetens skull. När man stretchar, hoppar etc kan det vara både ett hinder samt att man kan råka visa mer hud än man planerat. Det försvårar även mycket inom gymnastiken, samt att tränarna får svårt att se hur ens teknik är, vilket är väldigt avgörande för det mesta inom cheer. Om du har shorts eller tights är inte så noga, men man måste se till att det inte är för hala material. Annars kan varken stuntgrupp eller tränare få bra grepp och det utgör en säkerhetsrisk. Särskild om man är flyer. Oftast föredrar flyers att ha så mycket bar hud som möjligt eftersom det delvis känns tryggt att bakpersonen får ett bra grepp samt för rörlighetens skull. Så försök hitta funktionella kläder som du kan känna dig rörlig och trygg i.

Skor

När det gäller skor så finns det inga krav för träningslagen, förutom att det måste vara inomhusskor. Men det är bra att ha skor med tunn sula, helst utan grova mönster. Särskild om man är flyer. Klumpiga sulor, djupt spårade sulor, för stela sulor eller skor med mycket stöd och vaddering tenderar att hämma rörelser och till och med utgöra en säkerhetsrisk om skorna är riktigt stela och klumpiga. Men det är inte nödvändigtvis någon mening att köpa riktiga cheerskor eftersom de är dyra och det finns klart billigare alternativ som fungerar precis lika bra för den nivån och åldern man har i ett träningslag. Ett tips är att titta på vår begagnat-sida eller själv be att få lägga ut en förfrågan där. Kanske finns det någon med begagnade cheerskor i rätt storlek. De flesta tränarna vet vilka skor som duger, om man vill rådfråga inför ett köp.

I tävlingslag finns det egentligen bara ett krav. De måste vara vita. Detta då man tävlar med skor och tävlingskläderna ska vara enhetliga. Den vanligaste färgen är vit, och därför använder CSA vita skor. Dock är det väldigt ovanligt att man tränar i annat än cheerskor på tävlingsnivå. Detta då de aktiva ställer högre krav på skorna och skorna är speciellt anpassade för sportens alla moment, vilket gör att de passar lika bra till stunt, för flyers, i gympa, hopp och dans. Det är kvalitéer som är svåra att hitta i en och samma sko på annat håll. Oftast kan man köpa skor på tävlingar, men dessa tar oftast slut snabbt och därför erbjuder många återsäljare förbokningar av önskad storlek på exempelvis tävlingarrangörernas facebooksidor. Det finns även en del återförsäljare inom norden och utanför som man kan beställa ifrån. Vilken storlek och vilket märke man tar är upp till var och en. Dock vet CSA av erfarenhet att märket Infinity har varit populärt i många år, men de har även fått hård konkurrens från bl.a. Varsity, Power Nation m.fl.

Här är några e-handelsbutiker som CSA känner till (vi samarbetar inte med någon och tar inte ansvar för dessa e-butiker på något vis):
Cheerlife
Cheermania

Övrigt

I övrigt kan det vara bra att tänka på att inte ha kläder med detaljer som kan riva upp hud eller på annat sätt skada varandra vid närkontakt. Exempelvis dragkedjor, nitar och större utsmyckningar kan orsaka skador på både lagkamrater, en själv, samt redskap och underlag. Välj därför bort sådana kläder. Smycken måste man ta ut innan träning av samma skäl. Har man läkeörhängen eller andra smycken som måste vara i under en tid så måste man tejpa över dessa på så sätt att de inte skadar andra vid kontakt. Den som bär smycken riskerar dock fortfarande att själv ta skada. Naglar måste vara kortklippta av samma skäl, och man ska därför heller inte använda fejknaglar, gelnaglar osv. En bra regel är att det vita på nageln inte får visas, då är de för långa. De flesta tränare har tillgång till nagelsax i hallen eller sjukväskan. Det kan bli ganska rejäla sår av förhållandevis korta naglar. I cheer är det vanligt att man tränar i sport-BH eller liknande överdelar. Det finns många sådana plagg på marknaden idag med snygga och unika designs. Man bör dock tänka även på dessas utformning då vissa band och snören, detaljer och utformningar utgör en risk att någon fastnar i dem, någon blir uppriven vid närkontakt, att överdelen åker för långt upp eller ner vid explosiva rörelser eller att man helt enkelt har sönder dem. Så det är viktigt att hitta plagg som är både funktionella, trygga och hållbara.