Tävlingsinfo

Tävlingsinfo

Dräkter

Föreningen äger tävlingsdräkterna och vilka lag som använder vilka dräkter beror på tillgängliga storlekar, antal deltagare i olika storlekar, samt exempelvis starttider om någon skulle behöva dela på dräkter. I dagsläget har föreningen shorts, överdelar och bodies som alla passar varandra designmässigt. Därför kan uppsättningarna se olika ut inför varje säsong. Vid behov brukar föreningen även köpa in flera dräkter i samma eller ny design, men det är lång leveranstid och därför kan vissa lag behöva dela dräkter under vissa tävlingar. Detta är dock sällsynt.

Föreningen tvättar dräkterna för att minska slitaget på dessa. Det är dyra dräkter och blir för många skadade pga felaktig hantering blir hela uppsättningen oanvändbar. Så tvätta inte dräkterna själva efter tävling, utan lämna in dem så hanterar föreningen detta. Därför delas dräkterna ut samt samlas in innan och efter varje tävling. Det är också för att inga dräkter ska hamna på villovägar. Ett tag innan tävling har föreningen utprovning av dräkter för att se vem som behöver vilka storlekar. Tränarna får sedan med sig lagets uppsättning inför tävlingen.

Mat

Om mat ingår eller inte under tävlingen beror lite på tävlingens upplägg. Exempelvis är NALC i Göteborg, vilket är nära och bra. Då åker vi dit över dagen och då det vanligtvis finns matställen i närheten planerar tränarna själva om man ska organisera något, om de aktiva ska ta med sig mat eller om de kan få lösa det själva (exempelvis brukar seniorer få större frihet). Om man åker lite längre inför DM, RM osv så kan det bli aktuellt med resa, övernattning m.m. Då brukar det delvis ingå eller gå att köpa till mat via boendet och är resan lång behöver föreningen eller tränarna även organisera mat längs vägen. Oftast innebär detta att man får vissa måltider och själv får organisera eller finansiera andra mål. Föreningen tittar på vad som är genomförbart, önskvärt och möjligt tidsmässigt och försöker hitta en lösning som fungerar för alla.

Resa

Resa till och från tävling behöver man normalt inte betala för. Terminsavgiften och lagkassan är tänkt att finansiera sådant. Men vissa tävlingar är mer kostsamma än andra, och har man exempelvis inte lyckats samla in tillräckligt till lagkassan kan det bli aktuellt att varje aktiv bidrar med det som saknas. Men det händer sällan, och händer det så förvarnas vårdnadshavare så tidigt som möjligt. Om vårdnadshavare eller andra väljer att åka med på tävlingen betalar dessa sin egen resa, boende, mat m.m. men föreningen kan oftast ordna extra platser så att man kan åka och bo tillsammans med sitt barn.

Boende

Precis som resan så förväntas eventuellt boende vid tävling finansieras av terminsavgift och lagkassa. I annat fall förvarnas man så tidigt som möjigt om vilket belopp det kan tänkas bli i slutändan. Som medresande vårdnadshavare betalar man sitt eget boende, resa m.m, men föreningen kan oftast boka in resa och boende åt vårdnadshavaren så att man kan resa och bo tillsammans med sitt barn.

Tävlingsklass

Vilken klass ett lag tävlar i kan ibland variera fastän man har tränat på en viss nivå eller som en viss åldersgrupp under säsongens lopp. Det beror på att vissa tävlingar har andra regler kring åldersspann. Ibland kan vissa lag välja mellan flera tävlingsklasser, och då är det upp till tränarna vilken de väljer. Ibland kan ett lag höja eller sänka sin svårighetsnivå inför en tävling på grund av olika skäl, men detta är inte lika vanligt.

Biljetter åskådare

Åskådarbiljetter till tävlingarna blir gärna slutsålda väldigt fort. Oftast skickar föreningen ut en intresseanmälan i förväg bland föräldrar för att se hur många som vill ha biljetter till tävlingen. Föreningen lovar inget, men försöker då få tag i det önskade antalet biljetter åt föräldrar och vänner. Oftast går detta jättebra, och ibland innebär det även att föräldrarna får sitta tillsammans på läktaren. CSA tar inget extra för detta, utan man betalar samma pris som om man hade köpt biljett själv, vilket man också kan göra. Men oftast annonseras biljetterna ut något otydligt, och går snabbt åt, så det är såklart bekvämt att låta CSA hantera detta, samt att de gånger det går så brukar det vara uppskattad att få sitta på läktaren tillsammans med andra anhöriga och vänner i föreningen.

Skydd, smycken och andra regleringar.

Om man måste använda exempelvis ett knäskydd så kan det finnas regleringar kring detta, oavsett hur man har kunnat göra tidigare. Kontrollera därför med din tränare i god tid att du kan ha skyddet på tävlingen.
Smycken är totalt förbjudna, även tejpade sådana. De måste helt enkelt ut. Om man absolut inte kan vara utan sina smycken så kan tränaren hjälpa till och ta hand om smyckena just när man går ut på mattan, och så kan man sätta in dem igen precis efteråt.
Hår, klädsel, skor etc måste vara enhetligt. Därför behöver man ha samma frisyr, samma smink, samma skofärg (modellvariation är helt ok) samt samma dräkter inom samma lag. Sminket regleras även av tävlingsreglerna, vilket innebär att de aktiva inte får bestämma fritt hur laget ska ha sminket på tävlingsmattan. Det samma gäller klädsel. Regler kring vad dräktena får/inte får visa är exempelvis reglerat. Detta har tränarna koll på.
Även naglarna är reglerade, och måste vara helt kortklippta innan man kliver ut på mattan.

Hur en tävling går till

Hur en tävling går till kan se olika ut. Men oftast ska hår, dräkter och smink fixas i god tid. Om detta görs i hallens omklädningsrum, i idrottshallen hemma innan avfärd eller kanske till och med på hotellrummet kvällen innan beror på vald utseende samt tävlingsschema. Detta planerar tränarna och förmedlar till laget.
När man anländer till hallen ska oftast tränaren registrera sig själv, övriga tränare samt lagets aktiva. Diverse dokument ska lämnas in eller granskas och man ska tilldelas ett omklädningsrum eller dylikt som man oftast delar med flera andra lag.
Av den anledningen ska man inte ta med sig värdesaker eller dyra kläder till tävlingen. Man ansvarar själv för sina saker, kan oftast inte ta med dem under dagens lopp, och det rör sig ett stort antal personer i omklädningsrummen. Man bör även ha ordning på sina saker och inte sprida ut dem. Det händer allt för ofta att skor och andra prylar byter ägare och hamnar i andra ändan av Sverige innan det upptäcks.
Oftast gör man i ordning det sista av hår, smink etc. Därefter värmer man upp inför genrepet. Oftast får man först värma upp på en öppen yta, och sedan kliver man in i genrepshallen och får eventuellt värma upp lite till på mattor etc innan man kör igenom hela tävlingsprogrammet en enda gång. Tiden på de olika underlagen brukar ha tighta scheman, så det gäller att lyssna på sina tränare och försöka hålla lugnet även om man inte hunnit göra allt man trodde man skulle hinna göra.
Efter genrepet brukar man ha tid för att äta mat, och sedan inväntar man sin tävlingstid. En stund innan värmer man upp. Sedan väntar man på att få slussas in i sin startordning, och köar lag för lag fram till tävlingsmattan. Därefter kan man eventuellt hinna återgå till omklädningsrum, hälsa på familj etc innan prisutdelningen. Det beror lite på vilken tid man tävlar. Sedan samlas laget och slussas återigen in i tävlingshallen och närvarar under prisutdelningen. Efter prisutdelningen är man klar för dagen och kan antingen åka hem eller stanna kvar och titta på eventuella resterande delar av tävlingen. Detta bör man avtala innan själva tävlingsdagen. Ibland får man inte stanna kvar på grund av tävlingens utformning. Man kan därför inte bara stanna kvar utan att först kolla så att detta är okej.